Ξεκίνησε στην αυλή του παππού του Ηλιόφωτου, στην Άλωνα, με πρωτοβουλία του Μάριου Λουκαΐδη. Την αγκάλιασαν οι φίλοι του που μαζεύονταν εκεί κάθε χρόνο, για να γευτούν ζεστή ζιβανία από το αρχαίο καζάνι απόσταξης.

Στη συνέχεια, από το 2010, πήραν τη σκυτάλη τα κοινοτικά συμβούλια της Άλωνας, τα χρώματα της οποίας ζωγράφισε ο καταξιωμένος ζωγράφος Τηλέμαχος Κάνθος και τη φωτογράφησε ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Και του γραφικού Πελεντρίου. Κοντά τους η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, ο ΚΟΤ και πρόσφατα το Υφυπουργείο Τουρισμού. Διαχρονικός υποστηρικτής ο Όμιλος CTC.

Φέτος η Γιορτή της Ζιβανίας διοργανώνεται για δέκατη χρονιά, στην Άλωνα την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του τέως Επάρχου Λευκωσίας και νυν Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Μάριου Παναγίδη, και στο Πελέντρι την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Λακκοτρύπη.

Και οι δύο εκδηλώσεις συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από ντόπιους και ξένους, αφού τους δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή παρασκευή ζιβανίας και προϊόντων του αμπελιού, να τα γευτούν και να απολαύσουν μουσική και χορούς του τόπου μας.