Η διοργάνωση του Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου επιβεβαιώνει τη μέγιστη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στον αμπελοοινικό τομέα, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, χαιρετίζοντας την έναρξη του 12ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, που γίνεται στην παρουσία και της Προέδρου του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V), Δρ. Regina Vanderlinde.

Συνολικά επτά κριτές από Βραζιλία, Ελβετία, Γερμανία, Σερβία, Ισραήλ, Νορβηγία και Κύπρο, βρίσκονται στη Λεμεσό και στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πάνος Σολομωνίδης”, για να αξιολογήσουν τα 194 κρασιά 36 οινοποιιών του τόπου μας, με την τελετή βράβευσης να πραγματοποιείται το Σάββατο, 13 Απριλίου, στο Royal Hall, στη Λευκωσία.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου καθιερώθηκε από το 2006 ως ετήσιος θεσμός, ο κ. Καδής είπε πως κατάφερε να εξελιχθεί ως η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στη συνείδηση των κύπριων οινοπαραγωγών, οινοφίλων και καταναλωτών , αλλά και ν` αγκαλιαστεί από τους οινοπαραγωγούς του τόπου μας, “καθώς έχει συμβάλει στη βελτίωση και ανάδειξη των μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικών των κυπριακών οίνων”.

Λέγοντας ότι η διοργάνωση του Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου επιβεβαιώνει τη μέγιστη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στον αμπελοοινικό τομέα, ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως “η πολιτική μας για τον τομέα αυτό ακολουθεί πιστά και καθολικά το ευρωπαϊκό οινικό μοντέλο που βασίζεται στην ιστορικότητα του αμπελώνα, στη μοναδικότητα των γηγενών ποικιλιών που τον συνθέτουν και στην αυθεντικότητα των οίνων”.

Ανέφερε, ακόμη, πως το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο υλοποίησης του οράματος και της στρατηγικής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντας πως το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διαθέσιμες πιστώσεις των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως εκταμιεύονται πλήρως.

Ο κ. Καδής ανακοίνωσε πως το προσεχές φθινόπωρο, ” θα προβούμε σε νέα προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου, με ιδιαίτερη στόχευση στις ορεινές περιοχές, όπου βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού αμπελώνα” και υπέδειξε ότι “η νέα προκήρυξη, θα προσφέρει στους αμπελουργούς μας την ευκαιρία να αποκτήσουν σύγχρονα μέσα παραγωγής, με απλοποιημένες διαδικασίες και με το ύψος της επιδότησης να κυμαίνεται από το 50 μέχρι και το 70%”.

Σε ερώτηση γιατί τα κυπριακά κρασιά πωλούνται ακριβότερα, στις πλείστες των περιπτώσεων, από παρόμοια κρασιά του εξωτερικού, ο Υπουργός ανέφερε πως, συνήθως τα ξένα κρασιά είναι προϊόντα μαζικής παραγωγής από μεγάλες χώρες, υπογραμμίζοντας πως “εμείς επενδύουμε στην ποιότητα και στην ταυτότητα των προϊόντων μας και στις ιδιαιτερότητες των τοπικών ποικιλιών”.

“Τα κυπριακά κρασιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ανταγωνιστούν με κρασιά άλλων χωρών με παράδοση στον αμπελοοινικό τομέα” είπε και εξέφρασε την εκτίμηση πως ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι στρέφονται στο κυπριακό κρασί, αναγνωρίζοντας την ποιότητα και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του.

Τη χαρά της που βρίσκεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, ως Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, εξέφρασε η Δρ.Regina Vanderlinde, η οποία ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο διαγωνισμό και στους συμμετέχοντες.

Αναφέρθηκε επίσης στους αυστηρούς κανονισμούς και κριτήρια που εφαρμόζει ο Οργανισμός και σημείωσε ότι, διαγωνισμοί όπως ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, συμβάλλουν στη διάχυση της γνώσης σχετικά με την ποιότητα των οίνων, στην ενθάρρυνση της παραγωγής τους, στην υπεύθυνη κατανάλωση τους ως μέρος του πολιτισμού μας, στην ανάδειξη και παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους στο καταναλωτικό κοινό, καθώς και στη βελτίωση των τεχνικών και επιστημονικών ικανοτήτων των οινοπαραγωγών.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, καλωσορίζοντας τους ξένους κριτές “στην κατ` εξοχήν κοιτίδα της αμπελουργίας και της οινοποιίας στον τόπο μας” ενώ διαβεβαίωσε για τη διαχρονική στήριξη της Λεμεσού προς τον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου.

Η Λεμεσός, συνέχισε, τιμά το κυπριακό κρασί και τους κύπριους οινοπαραγωγούς και μέσα από την μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή της Κύπρου, τη Γιορτή του Κρασιού, προσθέτοντας ότι “από τη βελτιωμένη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει ο Κύπριος οινοποιός και τον ευγενή ανταγωνισμό, αξιοποιούνται πλέον στο έπακρο οι ευνοϊκές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας και οι εξέχουσες γηγενείς ποικιλίες του τόπου, με αποτέλεσμα να προσφέρονται στον Κύπριο αλλά και ξένο καταναλωτή, μοναδικοί οίνοι άριστης ποιότητας”.

Της διάσκεψης Τύπου προηγήθηκε συνάντηση του Υπουργού με την Πρόεδρο του O.I.V, όπου συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει στην ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου, καθώς και τον ιδιαίτερο ρόλο της Κύπρου σε αυτόν, ως ένα από τα ιστορικά του μέλη. Ο Υπουργός εξέφρασε ακόμη την πρόθεση της Κύπρου να διεκδικήσει τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου του Οργανισμού, το 2023.