«Αυτή η απίστευτη χημεία μεταξύ μας, μας κάνει να αντιμετωπίζουμε την οποιαδήποτε δυσκολία με σεβασμό και αγάπη ο ένας προς τον άλλο»

 

Στις μέρες μας δεν είναι ότι πιο εύκολο να κτίσεις δεσμούς, σχέσεις, καριέρα και να προχωράς με σταθερά βήματα τόσο για να κρατάς δίπλα τους ανθρώπους που αγαπάς, όσο και να ακολουθείς πιστά τα όνειρα σου πλησιάζοντας στους στόχους σου. Αυτή η εισαγωγή προς τιμήν ενός ζευγαριού που παλεύει καθημερινά υπηρετώντας το πάθος του  για τη δουλειά αλλά και βαδίζοντας μαζί στη ζωή στηριζόμενοι ο ένας στον άλλον.

 

Ο Κώστας Μαρίνου λοιπόν από την επαρχία Αμμοχώστου και συγκεκριμμένα από το χωριό Αυγόρου, μόλις 25 χρονών ασχολείται επαγγελματικά με την γαστρονομία από το 2009 και η σύντροφος του η Αντωνία Γεωργίου στην ίδια ηλικία από την Λάρνακα, η οποία σπούδασε μαγειρικές τέχνες  στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου και σήμερα εργάζεται επαγγελματικά στον τομέα της μαγειρικής.

 

 

Το activecy, στα πλαίσια των θεμάτων του «enjoy»,  θέλει να τους γνωρίσει καλύτερα και να προγραμματίσει την απολαυστική εμπειρία της γαστρονομίας στον χώρο που εργάζονται και να ανακαλύψει το μυστικό της επιτυχίας τους.

 

«Κλειδί της επιτυχίας μας είναι ο σεβασμός που υπάρχει μεταξύ μας»

 

 

       Aπό πότε ασχολείστε με την μαγειρική και πως προέκυψε η ενασχόληση σας με αυτήν;

 

Κώστας / Με την μαγειρική ασχολούμαι τα τελευταία 10 χρόνια και η ενασχόληση μου με τον χώρο θεωρώ πώς δεν προέκυψε τυχαία. Συγκεκριμένα, από μικρή ηλικία, ο πατέρας μου ήταν το άτομο που με προέτρεπε να δοκιμάζω παράξενους γευστικούς συνδυασμούς, αλλά και γενικότερα νέες γεύσεις. Το γεγονός αυτό μου προκάλεσε το ενδιαφέρον και με παρακίνησε στο να αρχίσω να πειραματίζομαι, να δημιουργώ δικές μου συνταγές και γενικότερα στο να αναζητώ ασυνήθιστους γευστικούς συνδυασμούς πέραν των παραδοσιακών γεύσεων. Πρώτος μου λοιπόν συνδυασμός ήταν το χοιρινό με μήλο, κανέλλα και κόκκινο κρασί.

Αντωνία/ Δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος ο οποίος με επηρέασε να ασχοληθώ με την μαγειρική. Γενικότερα μου άρεσε ό, τι είχε να κάνει με φαγητό. Αρχικά ήθελα να ακολουθήσω το επάγγελμα του γευστολόγου ή του διατροφολόγου … Η πρώτη μου επαφή με την κουζίνα ήταν στα 12 μου χρόνια όταν καλά καλά δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω με τη ζωή μου. Επαγγελματικά ξεκίνησα να το βλέπω όταν πήρα την απόφαση να φοιτήσω στην Τεχνική Σχολή με κατεύθυνση την μαγειρική. Τελικά ανακάλυψα την αγάπη μου για την μαγειρική.

Που εργάζεστε και ποιες οι αρμοδιότητες σας;

Κώστας / Στην παρούσα φάση της ζωής μου εργάζομαι στο ξενοδοχείο Adams στην Αγία Νάπα και συγκεκριμένα στο εστιατόριο Glasshouse. Είμαι ο Chef της κουζίνας και κάποιες από τις αρμοδιότητες μου είναιo έλεγχος τόσο της κουζίνας όσο και του τελικού αποτελέσματος. Συγκεκριμένα καθήκον μου είναι αρχικά η κατανομή των υπευθυνοτήτων στο προσωπικό της κουζίνας και ακολούθως η καθοδήγηση και η επίβλεψη τους κατά την διαδικασία ετοιμασίας κάθε πιάτου. Επίσης καθήκον μου είναι να επιμεληθώ την εμφάνιση κάθε πιάτου, ώστε εκτός από γευστικό να παρουσιάζεται ελκυστικό προς τον πελάτη. Όπως κάθε σεφ, έτσι και εγώ είμαι υπεύθυνος για τον καταρτισμό του ημερήσιου μενού, τον καθορισμό των ποσοτήτων ώστε οι μερίδες να είναι επαρκείς  με βάση την καθημερινή ζήτηση καθώς και για την κοστολόγηση. Γενικότερα ο ρόλος μου είναι καθοριστικός για την ομαλή λειτουργία της κουζίνας ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό παράγοντα  για τη συνεχή ανάπτυξη και ανέλιξη της ποιότητας του εστιατορίου.

Αντωνία/ Εργάζομαι στο ξενοδοχείο Adams και συγκεκριμένα στο εστιατόριο Glasshouse.  Έχω έναν πραγματικά καθοριστικό ρόλο στον χώρο της κουζίνας αφού αρχικά κύρια υπευθυνότητα μου είναι η διασφάλιση της ομαλής και οργανωμένης λειτουργίας της κουζίνας. Ταυτοχρόνως είμαι το άτομο που μπορεί να αντικαταστήσει το οποιοδήποτε μέλος της ομάδας και σε περίπτωση απουσίας του Σεφ αναλαμβάνω τα αντίστοιχα καθήκοντα του.

        Πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι η καθημερινότητα σε μια τέτοιου είδους κουζίνα;

Κώστας / Μια τέτοιου είδους κουζίνα όπως το Glasshouse προϋποθέτει πολύ υψηλές προσδοκίες και απαιτήσεις. Αυτό δημιουργεί μια δύσκολη καθημερινότητα εφόσον χρειάζεται αφοσίωση, συνεχή μελέτη, και καθημερινή προσήλωση στον στόχο για να πετύχεις το άρτιο αποτέλεσμα.

Αντωνία/Αυτό καθορίζεται από τον κάθε άνθρωπο. Εννοείται ότι το να δουλεύεις στο Glasshouseπου είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου αλλά και το νούμερο ένα της επαρχίας Αμμοχώστου προυποθέτει αρκετές απαιτήσεις. Προσωπικά αφοσιώνω αρκετές ώρες από τον προσωπικό μου χρόνο, που είναι πέραν από τις προβλεπόμενες ώρες εργασίας. Εκτός από τις τεχνικές γνώσεις και το ταλέντο οι κουζίνες μεγάλων εστιατορίων, όπως είναι το Glasshouse, απαιτούν ταχύτητα, συνέπεια και πειθαρχία. Συνεπώς ένα σωστό οργανόγραμα, μία σωστή προετοιμασία σε συνδυασμό με την ανάλογη ψυχραιμία κάνουν τα πάντα ευκολότερα. Εξάλλου, οι δυσκολίες είναι μέρος της δουλειάς μας, όπως και κάθε δουλειάς.

       Πως είναι η μεταξύ σας συνεργασία, την ώρα της δουλειάς; Υπάρχουν εντάσεις και πως τις αντιμετωπίζετε;

Κώστας / Η μεταξύ μας συνεργασία θα έλεγα ότι είναι η ιδανική για να δημιουργήσει το τέλειο «ντουέτο», ώστε στην κουζίνα να υπάρχει και αυτή η ηρεμία, αλλά και αυτή η γλυκιά αναταραχή. Πάντα υπάρχουν εντάσεις στην δουλεία λόγω πίεσης, αλλά και λόγω του ότι τόσο εγώ όσο και η Αντωνία πάντα αναζητάμε και επιδιώκουμε το τέλειο. Ωστόσο αυτή η απίστευτη χημεία μεταξύ μας μας κάνει να αντιμετωπίζουμε την οποιαδήποτε δυσκολία με σεβασμό και αγάπη ο ένας προς τον άλλο.

Αντωνία/ Με μια λέξη θα έλεγα ότι η συνεργασία μας είναι «γλυκόξινη», καθώς παρά το ότι είμαστε τόσο διαφορετικοί ως χαρακτήρες ταυτόχρονα δένουμε τόσο αρμονικά, που πιστεύω ότι η χήμεια μεταξύ μας είναι μοναδική και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο. Αυτό που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι μιλώντας για χημεία δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στην χημεία που υπάρχει μεταξύ μας ως ζευγάρι, αλλά και στην χημεία που προέκυψε μεταξύ μας ακόμα και στον χώρο της δουλειάς. Ακόμα κι αν εγώ με τον Κώστα δεν είμασταν ποτέ ζευγάρι, θεωρώ πώς ο Κώστας είναι από τα άτομα που θα ήθελα να βρίσκεται στην ομάδα μου, γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ δυνατός στον τομέα της μαγειρικής,με συμπληρώνει, συμπληρώνει ο ένας τον άλλο και κλειδί της επιτυχίας μας είναι ο σεβασμός που υπάρχει μεταξύ μας.

       Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το μυστικό για την επιτυχία κάποιου σεφ;

Κώστας /  Το μυστικό είναι να καθορίσεις ποιος πραγματικά θέλεις να είναι. Να θέσεις τους επαγγελματικούς σου στόχους και με συγκέντρωση, οργάνωση και αφοσίωση να τους επιτυγχάνεις ένα προς ένα.

Αντωνία/ Η αφοσίωση στο στόχο σου και να είσαι οργανωμένος. Να ψάχνεσαι για να μην μένεις στάσιμος και να προχωράς παράλληλα με την εξέλιξη του τομέα.

       Πρόσφατα ταξιδέψατε για κάποιον διαγωνισμό. Πείτε μας λεπτομέρειες.

Ο διαγωνισμός αυτός ήταν τιμητικός για όλη την Κύπρο αφού αρχικά είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ένας διακεκριμένος διαγωνισμός. Επίσης μόνο και μόνο η συμμετοχή της Κύπρου, μιας τόσο μικρής χώρας, σε ένα τέτοιου είδους διαγωνισμό αποτελεί από μόνη της μία νίκη . Εκπροσωπήσαμε το νησί μας σε συνεργασία με άλλους νεαρούς σεφ, όπου και κατορθώσαμε να κερδίσουμε ένα παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο και δύο ασημένια, γεγονός πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Κύπρου.

       Ποια η αγαπημένη σας κουζίνα;

Κώστας / Λόγω του ότι αγαπώ πάρα πολύ τα ταξίδια, τις νέες εμπειρίες και την ιστορία που κρύβει η κάθε κουλτούρα και πολιτισμός δεν μπορώ να προσδιορίσω κάτι συγκεκριμένο, αλλά μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι μου αρέσουν τα φαγητά από οποιοδήποτε σημείο της γης, αρκεί να ευχαριστεί τον ουρανίσκο μου και να με κάνει να ταξιδεύω ξανά σε εκείνη τη στιγμή. Κάθε τόπος κουβαλά την δική του γευστική πανδαισία με αρώματα και μνήμες από την κουλτούρα του.

Αντωνία/ Δεν μπορώ να αναφερθώ συγκεκριμένα σε μια κουζίνα, αφού γενικότερα απολαμβάνω πιάτα τα οποία έχουν εκλεπτυσμένες και καθαρές γεύσεις σε μοναδικούς συνδυασμούς.

       Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Κώστας / Στόχος μου είναι η επαγγελματική μου ανέλιξη στον μέγιστο βαθμό. Προσδοκώ να φτάσω  όσο πιο ψηλά τα καταφέρω και ακολούθως, σε ένα μετέπειτα στάδιο να καταφέρω να δημιουργήσω τη δική μου σχολή μαγειρικής.

Αντωνία/ Στόχος μου σαν Αντωνία είναι να κατορθώσω κάποια μέρα να ανέβω τόσο ψηλά επαγγελματικά που να μπορώ να αποδείξω ότι για να είσαι καλός σεφ δεν προϋποθέτει να είσαι αρσενικό, όπως πιστεύουν οι πλείστοι.

       Ποια ιστορία σας στην κουζίνα, θα θέλατε να μοιραστείτε με το activecy ;

Είναι πάρα πολλές οι ιστορίες που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας αλλά αυτή που ξεχωρίσαμε είναι η εμπειρία μας από τον πρώτο κυπριακό διαγωνισμό γαστρονομίας που λάβαμε μέρος οι δυο μας ως ομάδα, στην κατηγορία μοντέρνο κυπριακό. Εκεί καταλάβαμε αυθόρμητα πόση χημεία έχουμε και πόση δύναμη δίνει ο ένας στον άλλο ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, κατά την διεξαγωγή του διαγωνισμού εμείς παρά το ότι διαγωνιζόμασταν και διεκδικούσαμε την διάκριση, απολαύσαμε την συμμετοχή μας  χορεύοντας και τραγουδώντας σαν να είμασταν στην δική μας κουζίνα. Η χημεία που υπάρχει μεταξύ μας, σε συνδυασμό με την αγάπη  και την αριστοτεχνία μας στον χώρο της μαγειρικής ήταν αυτή που αρχικά μας οδήγησε στην απόκτηση του χρυσού μετάλλιου η οποία στη συνέχεια αποτέλεσε σημαντικό ξεκίνημα για τις διάφορες επαγγελματικές προτάσεις που δεχθήκαμε. Μετά από αυτή την εμφάνιση πολλοί εργοδότες μας πλησίασαν για να συνεργαστούμε μαζί τους ως ομάδα-ζευγάρι. Για άλλα ζευγάρια το να δουλεύουν μαζί ίσως να είναι κατάρα, στην δική μας όμως περίπτωση είναι κάτι περισσότερο από ευχή.