Μετά τη νίκη στα «Αυξέντεια» οι Τσέχοι έκαναν το 1-2 στην Αμαθούντα και ο Jan Skarnitzl κέρδισε το Cyprus Sunshine Cup 2019 – Πρώτη στις γυναίκες η Ελβετίδα Lisa Pasteiner, επικρατώντας οριακά της Belomoina που κέρδισε στην Αμαθούντα.
 
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου με το δεύτερο μέρος του Cyprus Sunshine Cup 2019 την Κυριακή, 3 Μαρτίου στην Αρχαία Πόλη της Αμαθούντας, έπεσε η αυλαία για έναν από τους σημαντικότερους αγώνες Mountain Bike στον κόσμο.
 
Κυρίαρχοι στο φετινό αγώνα ήταν οι Τσέχοι, με τον Jan Skarnitzl να κερδίζει τα «Αυξέντεια» και να είναι δεύτερος στην Αμαθούντα,  κερδίζοντας έτσι την πορτοκαλί  φανέλα του Cyprus Sunshine Cup. Νικητής στην Αμαθούντα ο επίσης Τσέχος Ondrej Cink. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Georg Egger (Γερμανία).
 
Η πορτοκαλί φανέλα της γυναικείας κατηγορίας πήγε στην Ελβετίδα Lisa Pasteiner.
 
Ο Τσέχος Ondrej Cink (1:24:42, δύο δευτερόλεπτα) και η Ουκρανή Yana Belomoina (1:27.32) ήταν αυτοί που κατέκτησαν την πρώτη θέση στην Αμαθούντα. Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος του Cyprus Sunshine Cup, οι ποδηλάτες αγωνίστηκαν σε ένα δύσκολο cross country με πέντε γύρους για τους άνδρες και τέσσερις για τις γυναίκες. Κάθε γύρος περιλάμβανε 4.72 χιλιόμετρα με 175 μέτρα ανάβαση.
 
Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Γερμανός Egger με σε 1 ώρα, 27 λεπτά και 20 δεύτερα.
 
Στη γυναικεία κατηγορία δεύτερη τερμάτισε η Βελγίδα Githa Michiels (1:30:54), η οποία είχε κερδίσει το Cyprus Sunshine Cup του 2017. Τρίτη η Kristina Ilina από τη Ρωσία με χρόνο 1:32:18.
 
Στην κατηγορία Junior Women Elite την πρώτη θέση κατέκτησε η Ελένη Ανδρέου του ΑΠΟΕΛ, ενώ στους Junior Men, πρώτος ήταν ο Τσέχος Jan Zatloukal, με τον Κύπριο Χρήστο Φιλοκύπρου του Αγίου Μνάσων να τερματίζει στην τρίτη θέση.
 
Στις κατηγορίες Masters και Men CFA, γρηγορότερος ήταν ο Γερμανός Martin Humbert με χρόνο 48 λεπτά και τρία δευτερόλεπτα, για δύο γύρους. Δεύτερος πιο γρήγορος ήταν ο Anchu Kogl του Σωματείου Φάρος, με τον Βρετανό James Pickering να τερματίζει πίσω του. Στους Men U17 την πρωτιά πήρε ο Ισραηλινός Ben Cohen, με τον Αλέξανδρο Σεργίου της Bikin Cyprus να τερματίζει στη δεύτερη θέση. Στην κατηγορία Girls U17 πρώτη τερμάτισε η Ισραηλινή Luria Naomi και στη δεύτερη θέση η Στυλιάνα Καμηλάρη (Cycling Elite). Στις μικρότερες κατηγορίες, από τα αγόρια πρώτος τερμάτισε ο Ανδρέας Παύλου της Tochni CTT και από τα κορίτσια η Κυριακή Αννίβα της ΑΕΚ Ιδαλίου.
 
O αγώνας διοργανώθηκε από την Activate Cyprus για την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας με τη χορηγία του Υφυπουργείου Τουρισμού, υπό την αιγίδα του ΚΟΑ. Χορηγοί είναι η Skoda, η UNICARS, η ασφαλιστική Atlantic και η SIXT Rent Car. Στηρίζουν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας, οι ΕΤΑΠ Λάρνακας και Λεμεσού, ο Δήμος Λευκάρων και οι Κοινότητες Λυθροδρόντα και Αγίου Τύχωνα.
 
«Η διοργάνωση ήταν λίγο πιο δύσκολη φέτος λόγω των βροχών, όμως είμαστε ευχαριστημένοι  από τον αριθμό  συμμετοχών» σημειώνει ο διευθυντής της Activate Cyprus Μιχάλης Χατζηϊωάννου και προσθέτει: «ώρα θα επικεντρωθούμε στην υλοποίηση των αλλαγών που έχουμε εξαγγείλει με ορίζοντα τα επόμενα χρόνια».